Hästens miljö

Förändrat beteende

Hur mår hästen idag?

Den första delen av den dagliga hälsokontrollen är att titta på hästen. Hur beter den sig? Är den som vanligt?

IMG_3614
Hur mår du idag? Den som ofta hanterar hästen brukar kunna se om den mår bra eller inte. Foto: Carin Wrange

Ett av de viktigaste och tidigaste tecknen på att hästen inte mår som vanligt är att den visar ett  förändrat temperament.

Det kan yttra sig i följande; att en häst som normalt är glad och positiv plötsligt blir ointresserad av sin omgivning. Eller att en häst som oftast står upp och gnäggar när man kommer till stallet istället ligger ner i boxen och inte bryr sig om vad som händer. Eller att den normalt vänliga hästen plötsligt blir arg och ilsken.

Fånga upp tidiga tecken

Det är viktigt att man fångar upp de här tidiga tecknen på att allt inte står väl till.

Fundera på om hästen har skäl för sitt beteende – kanske hårt arbete sent igår kväll eller en tävlingsdag med resa i transport? Eller att den inte trivs vid sidan om sin nya granne i stallet?

Ge akt på alla avvikelser kring hästen. Börja med att ta tempen på den varje dag och känn igenom hästens kropp. Finns det någon svullnad eller värme i benen? Äter den som vanligt och ser avföringen normal ut? Är den blank i hårremmen och fin i hullet?

När hästarna går ute, på bete eller i rasthage, kan tecknen vara svårare att se men om du undersöker hästen varje dag så upptäcker du när något är fel.

Lägg märke till om någon häst inte hänger med flocken eller drar sig undan, kanske till och med försvinner. Sök upp hästen och se efter vad som hänt!

8(1)_150[1]
Genom att studera vissa delar av hästens ansikte kan man upptäcka smärta.

Ny forskning upptäcker smärta

Såväl människor som djur kan dölja att de känner smärta. Men genom små subtila förändringar i ansiktet syns det när smärtan påverkar individen. Det kallas för ”pain face” och är ett nytt forskningsområde. Studier bedrivs såväl vid SLU i Sverige som utomlands.

Syftet med studierna är att hitta metoderna för att upptäcka smärta hos häst, särskilt i samband med medicinering efter operativa ingrepp och andra behandlingar, men även för att i vardagen upptäcka tecken på smärta.

Läs mer om forskningen HÄR.