Sjukdomar & skador

Regnskållor

Regnskållor (streptotrikos), vad är det?

Regnskållor eller streptotrikos, som orsakas av bakterien Dermatophilus congolensis, är en hudinfektion som kan drabba våra hästar. Det är vanligare under fuktiga tider på året och hästar utan täcken som går länge blöta av regn eller täckade hästar med fukt som inte dunstar bort drabbas oftare.

Fukten på huden gör att ytlagret luckras upp och mikroskador uppstår där bakterien kan växa till. Typiskt är att det bildas krustor som kan vara svåra att upptäcka på avstånd men om man stryker handen över hårremmen kan man känna dem. Ett bra tips är att använda plasthandske eftersom ringorm har liknande symtom och ringorm kan ju smitta till människa.

Krustorna förekommer oftare på överdelen av hästen men även ben och karleder drabbas.

Hästar med kraftiga, utbredda symtom kan bli allmänpåverkade och visa minskad foderlust, viktminskning och förstorade lymfknutor. Det är dock inte speciellt vanligt att hästarna blir så dåliga.

Om krustorna pillas bort lossnar även håren i penselform och en liten krater uppträder, inte sällan med blod i botten. Ofta ses vitgult var på insidan av krustan. Vid utbredda förändringar är krustorna och pälshåren ofta hopklibbade och hästen kan ömma kraftigt vid beröring av huden. Klåda är däremot ovanligare. Hudområden stora som handflator eller större kan lossna.

Man brukar dela in i två varianter. En vinterpälsvariant med matt hårrem och lite större krustor. Den andra, sommarvarianten, ger inte lika utbredda förändringar och krustorna är också mindre (1-2mm) och torrare. Pälsen kan ge ett matt intryck. Då hästen borstas eller ryktas är det lätt att håren lossnar och hårremmen ser ”maläten” ut.

Ringorm kan ge liknande symtom som regnskållor och eftersom de behandlas olika, och för att ringorm är betydligt smittsammare, kan det vara bra att kontakta veterinär för att ställa diagnos.

Streptotrikos läker oftast utan behandling på 2-3 månader. Om det finns många och hårda krustor kan mjukgörande behandling med salicylsyrevaselin (2 procent, 30-60 minuter) behövas innan man tvättar med mild desinfekterande lösning. Exempelvis klorhexidinschampo eller jodlösning kan användas och ska ligga kvar på huden i minst 15 minuter för effekt. Lossa försiktigt (riv inte loss) löst sittande krustor efter uppblötning. Tvätten upprepas dagligen till önskad effekt uppnåtts.

Efter behandlingen är det viktigt att huden hålls torr. Är benen drabbade rekommenderas att eventuella benskydd eller bandage enbart används i samband med att hästen ska arbeta. Rengör benskydd/bandage och se till att de hinner torka innan de ska användas igen. Se även till att ströbädden i boxen hålls torr och ren.

Ansvarig författare: Gittan Gröndahl, tf statsveterinär, SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, 2018-06-15

Regnskållor

Du kan få veta mer om regnskållor på häst genom att följa denna länk: