Häst & människa

Distansritt

distansritt

Inom distansritt kan ekipage i olika storlek och ålder delta. Foto: Privat

Distansritt

Att distansritt är en spännande utmaning som kräver uthållighet är lätt att förstå. Det du bygger upp under träningstimmarna och tävlingarna är ett fantastiskt och unikt samspel mellan dig och din häst.

Distansrittens kärnvärden är uthållighet, utmaning, samspel, naturlighet och horsemanship. För att nå bra resultat krävs en god förmåga att läsa av och svara upp på hästens signaler. Distansritt är dessutom en naturlig sport då hästen under årtusenden utvecklats för att färdas långa sträckor i varierad terräng.

För dig som vill prova på sporten finns kortare distansritter, 20 km Prova På eller 40-50 kilometer Clear Round. Dessa rids på en minimi- och maximitid där ekipaget får gott om tid att ta sig runt banan i lugnt tempo. Därefter tar tävlingsklasserna vid, då kan du välja sträckor från lokal nivå på 50 kilometer upp till elitnivå där man rider upp till 160 km på en och samma dag.

Varierad terräng längs vägen

Det finns en kvalificeringsstege som reglerar ryttarens väg upp till högre klasser. En distansbana är inte den andra lik. Distanstävlingarna går i all sorts terräng beroende på den natur som erbjuds i de olika delarna av landet. Vill du rida utmed älvar och uppför berg i norr? Vill du uppleva slingrande skogsstigar i djupaste Småland? Vill du åka til Gotland och tävla utmed vita kalkstränder och raukar? Som distansryttare får du alltid uppleva något nytt på tävlingarna.

Före- under- och efter ritten besiktigas hästen av tävlingsveterinären. Då kontrolleras hästens andning, puls och kondition. Hästen ska vara vältränad och därmed i så god form vid målgång att den skulle kunna fortsätta ritten. Det är inte så svårt som det låter då hästen är en atlet av naturen, men veterinärgrindarna finns där för att låta det säkra gå före det osäkra.

Viktigt med assistans

Hästskötarna har en viktig roll i distansritt. De assisterar längs vägen och servar ryttare och häst med vatten, utrustning som behöver bytas ut, regnkläder eller vad ekipaget nu önskar. Alla hästar av alla raser och storlekar är välkomna att tävla i distansritt, bara de har fyllt fem år om de ska debutera i Prova på eller Clear Round eller sex år för tävlingsklasserna.

När det gäller formella krav så gäller samma regler som för övriga tävlingsgrenar inom Svenska Ridsportsförbundet: ryttaren ska ha Grönt kort och ryttarlicens. Hästen ska ha hästlicens på tävlingsklasser som är längre än 50 kilometer samt vara vaccinerad enligt TR:s regler.

Utöver detta ska hästen – från Clear round och uppåt – ha en sk ”Tävlingsbok” som beställs via SvRF. Vill du veta mer om distansritt så kan du ta kontakt med närmaste Distriktsgrenledare, som kan berätta mer om vilka kurser, träningar och tävlingar som finns inom ditt distrikt.

Läs mer om distansritt