Hästens miljö

Smittskydd

Skydda hästen mot smitta

Det är viktigt att ha kunskap om smittskydd och smittsamma sjukdomar när man håller på med hästar. På så sätt kan man snabbt avgränsa ett utbrott genom att isolera den smittförande hästen på rätt sätt.

IMG_3065
Att hästar från samma stall ibland hälsar på varandra är svårt att undvika. Men låt inte hästen nosa på andra vid tävling eller träning. Foto: Carin Wrange

Alla som hanterar hästar bör vara försiktiga med spridning av smitta. Tänk förebyggande såväl i vardagen som på träning och tävling. Hästarna ska inte behöva lida i onödan på grund av slarv. Tävlingssäsonger kan spolieras och verksamheter kan gå i konkurs av sjukdomsutbrott.
Låt inte hästen ha kontakt med andra hästar när du är på träning och tävling. Undvik att ha samma utrustning på flera hästar. Låt nya hästar stå avskilt de första veckorna.

Se till att byta kläder och skor om du åker mellan olika stall för att inte ta med dig smittämnen. Tvätta händerna ofta och använd engångshandskar när du rengör sår hos hästen.

Vissa smittsamma sjukdomar, till exempel hästinfluensa, bör man alltid vaccinera. Hästar som kan utsättas för kvarka kan rekommenderas att även hållas vaccinerade mot kvarka.

Infektioner hos hästar

 

 

IMG_1767(1)(1)_206[1]
Hur mycket kan du om smittskydd? Foto: Sigbrit Mattsson

Vaccinera alla hästar
För hästar som tävlar är det obligatoriskt med vaccination mot hästinfluensa, men även övriga hästar bör skyddas. Ovaccinerade hästar innebär alltid risk för snabbare spridning av influensan. Ovaccinerade hästar drabbas dessutom hårdare om de insjuknar än vaccinerade. Ju fler ovaccinerade hästar det finns i stallet, desto större är risken att de vaccinerade också blir sjuka, trots sitt vaccinationsskydd.

Tänk på att du inför varje tävling ”skriver under” en hästägarförsäkran som bland annat kräver att din häst eller ponny inte har uppvisat några sjukdomssymptom minst tre veckor innan start. Den ska heller inte ha vistats i ett stall där det funnits eller finns någon form av smitta.

För hästar som inte tävlar men ändå transporteras runt på kurser eller andra evenemang kan en hästägarförsäkran som inte kräver inloggning i tävlingsdatabasen TDB, vara ett användbart dokument. Den hittar du via denna LÄNK.

Hur kan smitta spridas och hur kan man stoppa detta?
Vet du på vilka sätt smitta kan spridas mellan hästar och har du en plan för att skydda hästarna? Läs mer om smittspridning och förebyggande tänk, och läs mer om vaccination

Checklistor att skriva ut och sätta upp i stallet:

Länkar:

Text: Gittan Gröndahl, tf statsveterinär, SVA, senast uppdaterad 2022-06-07